*Indicatieve impressie

 

*Indicatieve impressie

Hoe werkt het aankopen van een kavel?

Van droom naar droomhuis in 5 stappen

Een eigen woning bouwen is échte vrijheid, maar ook een flinke uitdaging. Het aankopen van een kavel, het ontwerp maken, vergunningen aanvragen en het huis bouwen. Alle stappen vragen tijd en aandacht. Een goed stappenplan is dan ook de juiste tool om al uw wensen te vervullen. Onderstaand stappenplan laat in hoofdlijnen zien wat er van u wordt gevraagd bij het bouwen van uw eigen woning. Uiteraard sturen wij u desgevraagd hierover meer informatie en uitleg.

1

Stap 1 / Oriëntatie

U kiest de kavel die past bij uw wensen voor wat betreft grondprijs en geldende bouwregels. Zo hoeft u geen of nauwelijks concessies te doen. Vervolgens maakt u een wensenlijst voor uw woning: het programma van eisen.
2

Stap 2 / Aankoop

Aankoop

U schrijft zich in voor één of meerdere kavels via Van Spronsen Makelaars.
Om teleurstelling te voorkomen en het toewijzingsproces zo goed mogelijk te stroomlijnen, kijken we naar uw inkomen. De hoogte van uw inkomen is niet bepalend voor toewijzing, we willen alleen voorkomen dat mensen een kavel toegewezen krijgen die ze niet kunnen financieren. Uiteraard houden we hierbij rekening met de wet op de privacy. Het is ook mogelijk om een hypotheekverklaring mee te sturen met uw inschrijfformulier. Thans kunt u zich enkel inschrijven voor een kavel. De datum van toewijzing is op dit moment nog niet bekend en zal per mail later medio 2e kwartaal aan u worden bevestigd. Nadat de toewijzing heeft plaatsgevonden en belt de makelaar de eerste 4 kandidaten om deze uit te nodigen voor een verkoopgesprek. De optietermijn na het verkoopgesprek is 1 week. Vervolgens wordt de koopovereenkomst opgesteld en vindt de tekenafspraak plaats.
U kunt inmiddels ook de financieringsaanvraag regelen.

3

Stap 3 / Het ontwerp

Na aankoop van de kavel kunt u starten met het ontwerpen van uw woning. Het zelfbouwtraject vraagt tijd en kan ingewikkeld zijn. Daarom is het verstandig een architect in te schakelen die u helpt uw wensen en ideeën te realiseren. Het is belangrijk om een architect te kiezen met wie het klikt en die aanvoelt wat u wilt. Samen werkt u aan het ontwerp, berekent u de bouwkosten en gaat u in gesprek met de stedenbouwkundige van de gemeente. Van der Padt&Partners Architecten uit Giessenburg is als projectarchitect betrokken bij deze ontwikkeling samen met de firma ThuisinBouwen.
4

Stap 4 / Vergunning en aanbesteding

Als er een definitief ontwerp op tafel ligt, is het tijd om de vergunning aan te vragen. Er wordt dan getoetst of uw woning voldoet aan de eisen van de Woningwet, het Bouwbesluit en de bebouwingsregels. Terwijl de aanvraag loopt, kunt u het ontwerp in detail verder uitwerken. Denk aan materialen en producten en het aanbesteden van het werk aan een geschikte aannemer.
5

Stap 5 / Uw huis bouwen

Als de noodzakelijk procedures zijn afgerond, kunt u starten met de bouw! Dat moet u wel doen binnen zes maanden na het verkrijgen van de vergunning. Uw huis moet uiterlijk twee jaar na het starten van de bouw worden opgeleverd. Op dat moment krijgt u de sleutel van de aannemer en bent u klaar om uw nieuwe woning in te richten!